Ίσως το αρχαιότερο υλικό γνωστό για την παραγωγή χαλιών, που χρονολογούνται πίσω στον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Το μαλλί βγαίνει σε διαφορετικές διαβαθμίσεις, ποιότητες και τύπους, παραδείγματος χάρη merino, tibetan, afgan, berka και new zealand.

Το μαλλί μπορεί να ταξινομηθεί επίσης βάσει της ποιότητας η οποία καθορίζεται από την πηγή της βοσκής των προβάτων ή την περιοχή στην οποία εκτρέφονται. H φτωχή διατροφή και η έλλειψη νερού μπορεί να παράγουν χαμηλού επιπέδου μαλλί το οποίο έχει μικρή συσσωρευμένη δύναμη, μικρότερο μήκος και είναι αρκετά τραχύ. Υψηλότερης ποιότητας μαλλί συναντάμε συνήθως στα χαλιά τα πλεγμένα κόμπο-κόμπο.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία έκρηξη από καινούργιους τύπους πολυμερών και συνθετικών νημάτων. Σήμερα οι συνθετικές ίνες χρησιμοποιούνται για περίπου τη μισή παραγωγή χαλιών. Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές τάξεις ινών, γενικά ταξινομούνται ως εξής: nylon, polyester, acrylic και polypropylene.

H πιο συχνές από τις τέσσερις τείνουν να είναι η ακρυλική και η polypropylene γιατί παράγουν ένα νήμα το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με το μαλλί. Επίσης, το πολυεστερικό νήμα είναι πλέον διαδεδομένο στην Ελλάδα λόγω της  γυαλιστερή του επιφάνειας που προσομοιάζει το μετάξι.

Τα τελευταία χρόνια , η τεχνολογική πρόοδος στις διαδιακασίες νηματουργίας και αφαίρεσης έχει καταστήσει δυνατή την ανάπτξη μίας νέας ποικιλίας νημάτων. Οι δύο πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις που αρχίζουν να εμφανίζονται πρόσφατα στον εμπορικό κόσμο του χαλιού είναι οι banana και bamboo. Και οι δύο ποιότητες δημιουργούνται από το μαλακό κομμάτι του κορμού. Το bamboo παρέχει ίνες παρόμοιες με το βαμβάκι ενώ το banana παρέχει όμορφες ίνες με ιδιότητες αντίστοιχες του μεταξιού. Και τα δύο είναι οικολογικά και δεν βασίζονται σε απολίθωμα καύσιμης ύλης.
 Χειροποίητο είναι το χαλί που κατασκευάζεται με το χέρι, κόμπο κόμπο ή γραμμή γραμμή σε χώρες της ανατολής. Ανάλογα με την προέλευση και την τεχνοτροπία του χαλιού χρησιμοποιείται είτε ο Περσικός είτε ο Τούρκικος κόμπος. Στα μοντέρνα χαλιά είναι πλέον διαδεδομένη η πλέξη γραμμή γραμμή (nepal weave ή handloomed τεχνική), κυρίως σε χώρες όπως το Νεπάλ και η βόρεια Ινδία.
 Μηχανοποίητο χαλί είναι το χαλί που κατασκευάζεται από αυτοματοποιημένους αργαλειούς με τη χρήση ρεύματος. Οι σημαντικότερες χώρες παρασκευής μηχανοποίητων χαλιών είναι το Βέλγιο, η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Τα χαλιά με την σήμανση αυτή ενδείκνυνται για οικιακή χρήση
Τα χαλιά μη τη σήμανση αυτή ενδείκνυνται για πιο απαιτητική εμπορική χρήση
Heat – set ονομάζεται η τεχνική σύμφωνα με την οποία το νήμα οταν αποτελείται από 2 ή περισσότερες πτυχές (plys) σταθεροποιείται με τη χρήση θέρμανσης. Heat – seted νήματα είναι συνήθως τα νήματα από πολυπροπυλένιο και κυρίως τα frisee (βλ. παρακάτω)
Frisee ονομάζονται τα νήματα που έχουν έντονη σγουρή υφή και τις περισσότερες φορές αποτελούνται από πολυπροπυλένιο. Για να σταθεροποιηθεί το συγκεκριμένο νήμα χρησιμοποιείται η τεχνική heat – set, δηλαδή η χρήση θέρμανσης.
Η μέτρηση αυτή αναφέρεται στο ύψος του πέλους του κάθε χαλιού σε mm
Η μέτρηση αυτή αναφέρεται στο βάρος του χαλιού ανά τετραγωνικό μέτρο.
 Η ένδειξη αυτή σημαίνει ότι το χαλί κάνει ανάγλυφο σε κάποια τμήματα του σχεδίου του. Αυτό στα μηχανοποίητα χαλιά μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας χειροκίνητες τεχνικές με ψαλίδι (hand-carved) είτε με τη χρήση συγκεκριμένης τεχνικής στον αργαλειό (drop-stiched) η οποία δίνει το ανάγλυφο εφέ στο χαλί.
 Η ένδειξη αυτή σημαίνει ότι το χαλί είναι κατάλληλο για χρήση σε εξωτερικό χώρο. Δεν χρησιμοποιεί γιούτα στο στημόνι για να αντέχει στη βροχή και είναι UV treated για να αντέχει στον ήλιο.
Η ένδειξη αυτή δίνεται όταν αποδεδειγμένα το εργοστάσιο ή ο παραγωγός του κάθε χαλιού συμβάλουν θετικά στην απομείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του προιόντος που παράγουν.